Φυσική Σύλληψη

Τι γίνεται φυσιολογικά – Εμμηνορρυσιακός Κύκλος

Η πρώτη ημέρα του κύκλου συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως (κόκκινο αίμα πριν από τις 14:00). Στην υπόφυση του εγκεφάλου έχει ξεκινήσει ήδη η έκκριση της FSH (ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης), η οποία δρα στις ωοθήκες προάγοντας την ωρίμανση περί των 1000 ωοθυλακίων το μήνα (κάθε ωοθυλάκιο περιέχει μόνο ένα ωάριο). Τελικά ένα ωοθυλάκιο, “επικρατούν ωοθυλάκιο“, θα ωριμάσει και θα οδηγηθεί σε ωορρηξία περίπου την 14η μέρα του κύκλου. Τα υπόλοιπα ωοθυλάκια καταστρέφονται. Με την απελευθέρωση του ωαρίου το άδειο ωοθυλάκιο, το ωχρό σωμάτιο, αρχίζει να εκκρίνει προγεστερόνη για να προετοιμάσει το ενδομήτριο για ενδεχόμενη εμφύτευση. Τις ημέρες αυτές και μόνο ανοίγει το επονομαζόμενο “παράθυρο εμφύτευσης” και το ενδομήτριο γίνεται δεκτικό στο έμβρυο σε περίπτωση σύλληψης.

Πότε είναι η ωορρηξία μου;

Η μέση χρονική διάρκεια του κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται ανάμεσα στις 21 με 35 ημέρες. Το πρώτο μισό του κύκλου πριν από την ωορρηξία ονομάζεται ωοθυλακική φάση του κύκλου και η διάρκειά της διαφέρει από κύκλο σε κύκλο κι από γυναίκα σε γυναίκα. Το δεύτερο μισό μετά την ωορρηξία ονομάζεται ωχρινική φάση, είναι πάντα σταθερή και διαρκεί 14 ημέρες. Επειδή οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύκλο 28 ημερών θεωρείται ότι η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα (28-14=14). Αυτο είναι λάθος γιατί άν έχουμε κύκλο 35 ημερών, η ωορρηξία είναι την 21η μέρα (35-14=21), ενώ αν εχουμε κύκλο 21 ημερών η ωορρηξία συμβαίνει την 7η μέρα ήδη (21-14=7)!

Ποιες είναι οι γόνιμές μου ημέρες;

Η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι αποτέλεσμα της ένωσης του σπερματοζωαρίου με το ωάριο. Από την ένωσή τους θα προκύψει το έμβρυο που θα αναπτυχθεί στη μήτρα για να γεννηθεί το παιδί. Το ωάριο ζει για 24 ώρες μόνο. Εάν υπάρξει σεξουαλική επαφή τις γόνιμες ημέρες, το σπέρμα εναποτίθεται στον κόλπο και ζει περί τις 3 ημέρες. Επομένως αν και η γόνιμη μέρα με την αυστηρή έννοια του όρου είναι μόνο μία, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής του σπέρματος και της σχετικής αστάθειας της ωορρηξίας, ως γόνιμες-επικίνδυνες μέρες υπολογίζονται οι 6-7 ημέρες πέριξ της ωορρηξίας.

Γονιμοποίηση

Τα σπερματοζωάρια διαμέσου του κόλπου, του τραχήλου και της κοιλότητας της μήτρας φτάνουν στις σάλπιγγες. Η σάλπιγγα παραλαμβάνει με τη βοήθεια των κροσσών, του ακραίου τμήματός της, το ωάριο το οποίο πρόσφατα απελευθερώθηκε με την ωοθυλακιορρηξία. Στη σάλπιγγα θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου από ένα μόνο σπερματοζωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγώτης) παραμένει στη σάλπιγγα για τις επόμενες 3-4 ημέρες όπου και διαιρείται σε 2,4,8,16 κ.ο.κ. κύτταρα, καθώς η σάλπιγγα το καθοδηγεί προς την κοιλότητα της μήτρας. Αυτό καταδεικνύει το σημαντικότατο ρόλο των σαλπίγγων που δυστυχώς η σαλπιγγογραφία δεν μπορεί πάντα να ανιχνεύσει καθώς μας δείχνει μόνο αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές ή όχι και όχι την λειτουργική τους ακεραιότητα.

Εμφύτευση

Στη συνέχεια, την 5η ημέρα, με τη μορφή της βλαστοκύστης (που απαρτίζεται από 60-120 περίπου κύτταρα) το έμβρυο μεταναστεύει στην κοιλότητα της μήτρας, εμφυτεύεται στο ενδομήτριο («σύλληψη») και συνεχίζει την ανάπτυξή του. Η εμφύτευση αποτελεί την πιο περίπλοκη διαδικασία καθώς απαιτεί τη συνεργασία δεκάδων ορμονικών, βιοχημικών και ανοσολογικών παραγόντων.

MSRM

Copyright 2023© irismed - All Rights Reserved Developed by