Υπερηχογράφημα Καλλιέργεια κολπικού υγρού Εξέταση βατότητας σαλπίγγων Ορμονικός έλεγχος Ιολογικός Έλεγχος Γενετικός έλεγχοςΕξετάσεις υπογόνιμης γυναίκας
Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται για την διάγνωση πολλών παθολογιών που σχετίζονται με την υπογονιμότητα όπως δυσμορφίες μήτρας, ινομυώματα, πολυκυστικές ωοθήκες, υδροσάλπιγγες και ενδομητριωτικές κύστεις. Επίσης το υπερηχογράφημα μπορεί να παρέχει βασικές πληροφορίες για το μέγεθος της μήτρας και των ωοθηκών αλλά και για το πάχος του ενδομητρίου.Το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει είτε διακολπικά είτε διακοιλιακά. Στο διακολπικό υπερηχογράφημα η κύστη πρέπει να είναι άδεια ενώ στο διακοιλιακό υπερηχογράφημα η κύστη πρέπει να είναι γεμάτη.
Κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας συνήθως γίνεται και καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον έλεγχο παρουσίας μικροβίων που μπορεί να έχουν προκαλέσει λοίμωξη του γεννητικού συστήματος. Κατά την εξέταση αυτή λαμβάνεται υγρό από τον κόλπο ή/και τον τράχηλο της γυναίκας προκειμένου να σταλεί για καλλιέργεια. Είναι αρκετά σημαντική γιατί βοηθάει στην αντιμετώπιση πολλών λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και είναι αρκετές φορές ασυμπτωματικά όπως τα χλαμύδια.
Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία κατά την οποία μπορεί να απεικονιστεί το περίγραμμα της μήτρας και οι δυο σάλπιγγες. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ώστε να προσδιοριστεί αν οι σάλπιγγες είναι βατές (ανοιχτές) ή όχι. Μπορεί επίσης να δείξει εάν υπάρχει διαφοροποίηση του σχήματος της μήτρας ή κάποια δυσμορφία. Η υστεροσαλπιγγογραφία γίνεται μέσα στις πρώτες 10 μέρες του κύκλου και αφού έχει σταματήσει το αίμα.
Η εξέταση βατότητας των σαλπίγγων (υστεροσαλπιγγογραφία) αποτελεί μια εκ των απαραίτητων εξετάσεων στα πλαίσια της διερεύνησης της υπογονιμότητας ενός ζευγαριού. Η I.R.I.S MED καινοτομεί και εφαρμόζει μια νέα τεχνική, ανώδυνη και φιλική προς την γυναίκα, χωρίς έκθεση σε ακτινοβολία, με συγκρίσιμα αποτελέσματα, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να αντικαταστήσει την κλασική υστεροσαλπιγγογραφία. Η νέα μέθοδος υπερηχογραφίας με αφρώδες σκιαστικό υλικό από πολυσακχαρίτη (ExEmFoam) (HyFoSy) αξιολογεί τη βατότητα των σαλπίγγων και επιπλέον μπορεί να εξετάσει το περίγραμμα της κοιλότητας της μήτρας και να ανιχνεύσει πιθανές ανωμαλίες της. Πραγματοποιείται με την έγχυση αφρώδους σκιαστικού στην κοιλότητα της μήτρας το οποίο στη συνέχεια κατευθύνεται προς τις σάλπιγγες ενώ παράλληλα απεικονίζεται υπερηχογραφικά. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 20 λεπτά και πραγματοποιείται μεταξύ 6ης και 10ης ημέρας του κύκλου.
Στο πλαίσιο του ελέγχου της υπογονιμότητας μίας γυναίκας, είναι απαραίτητο να μετρηθούν τα επίπεδα κάποιων ορμονών, δίνοντάς μας σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία των ωοθηκών, την ποιότητα των ωαρίων. Οι ορμόνες που ζητούνται είναι : FSH, LH, E2, AMH και οι μετρήσεις συνήθως γίνονται την 2η με 3η μέρα του κύκλου. Επίσης μπορεί να ζητηθεί μέτρηση της Προλακτίνης (PRL), καθώς η αυξημένη τιμή της σημαίνει ότι μπορεί να παρεμποδίζεται η διαδικασία της ωορρηξίας, αλλά και μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδή.
Στο πλαίσιο του ελέγχου της υπογονιμότητας μιας γυναίκας είναι απαραίτητο να γίνει και ιολογικός έλεγχος ο οποίος απαιτείται από το νόμο και για τους δυο συντρόφους. Οι εξετάσεις που ζητούνται είναι: ΗΙV I&II, HbsAg, HCV,VDRL
Οι xρωμοσωμικές ανωμαλίες αποτελούν εν δυνάμει παράγοντες υπογονιμότητας. Ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας παρουσιάζουν παθολογικό καρυότυπο (ένας από τους δύο) με πιθανότητα 4%. Η εξέταση καρυοτύπου περιφερικού αίματος εμπεριέχει σημαντική πληροφορία για τη μελέτη τέτοιων περιστατικών.
Οι γονιδιακοί έλεγχοι είναι εργαστηριακές εξετάσεις που συμβάλλουν στο να προσδιοριστούν οι πιθανότητες που έχει ένα άτομο να εμφανίσει ή να κληροδοτήσει μια γενετική διαταραχή. Μερικές από τις ασθένειες είναι: η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), η κυστική ίνωση, η αιμοροφιλία, η μυϊκή δυστροφία, η νόσος του Huntigton, η οικογενής υπερχοληστεριναιμία κ.ά. Στη χώρα μας εμφανίζονται πιο συχνά οι δύο πρώτες.